Pogačar na Tour kraľoval Pyrenejam, Vingegaard stráca už 3:09 minúty

14.07.2024 Celý región

Plateau de Beille 14. júla (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral aj nedeľňajšiu 15. etapu 111. ročníka Tour de France a spravil možno rozhodujúci krok k zisku tretieho žltého dresu v kariére. Jazdec SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom stúpaní do kopca a 197,7 km dlhú trasu z Loudenvielleu do lyžiarskeho strediska Plateau de Beille zvládol za 5:13:55 hodiny. Na kopci sa dokázal odpútať od svojho už jediného súpera v boji o celkový triumf Jonasa Vingegaarda. Dán v drese tímu Visma - Lease a Bike prišiel do cieľa s mankom 1:08 minúty a v celkovom poradí stráca už vyše tri. Tretí v etape i celkovo je Belgičan Remco Evenepoel (Soudal QuickStep).

Dvadsaťpäťročný Pogačar vyhral obe víkendové Pyrenejské etapy a po nich navýšil svoj náskok pred Vingegaardom z 1:14 na 3:09 minúty. Evenepoel prišiel do cieľa s mankom 2:51 minúty a celkovo stráca už 5:19 min. Štvrtý v celkovom poradí Joao Almeida (SAE team Emirates) stráca až jedenásť minút.

"Rozhodne som si nemyslel, že záver druhého týždňa dopadne takto, takže som veľmi šťastný. Bol to veľmi ťažký a horúci deň. Visma sa rozhodla kontrolovať etapu a išla vo vysokom tempe, ale ja som ani raz nemal problémy. Dobre som dopĺňal stravu, pil som a ochladzoval sa, aby som bol pred posledným kopcom čerstvý. Jonas ma dostal na hranu, ale videl som, že už nemá silu reagovať a zaútočil som. Hovoril som, že už 1:14 minúty je dobrý náskok, takže tieto tri minúty sú veľmi komfortné. Teším sa na voľný deň, trochu sa zresetujeme a pôjdeme naplno do posledného týždňa," povedal v cieli Pogačar.

Organizátori na záver druhého týždňa pripravili doteraz najnáročnejšiu horskú trasu, počas ktorej museli cyklisti prekonať dokopy až 5071 výškových metrov rozdelených na piatich stúpaniach. Prvé štyri boli 1. kategórie a cieľ bol na vrchole posledného kopca najvyššej kategórie. Stúpanie do Plateau de Beille bolo dlhé 15,7 km a malo priemerný sklon 7,8%. Cyklistom sťažovalo situáciu aj horúce počasie, teploty v Pyrenejach sa vyšplhali k 30 stupňom Celzia. Hneď po štarte nasledovalo stúpanie na prvý vrchol dňa Col de Peyresourde (6,9 km, 7,8%) a tak prišli aj útoky a z pelotónu sa takmer okamžite odpojili šprintéri. Postupne sa vytvoril silný až 21-členný únik, v ktorom boli najmä pretekári z tímov, ktoré už nemohli pomýšľať na celkové poradia a ešte nemali etapové prvenstvo. Troch pretekárov tam mala napríklad Bora, ktorá sa spoliehala na Jaia Hindleyho, Francúzi na sviatok dobytia Bastily držali palce Guillaumeovi Martinovi. Do úniku sa dostal aj líder bodovačky Biniam Girmay, keďže po zjazde z prvého kopca nasledovala šprintérska prémia.

Eritrejský hrdina, ktorý vyhral už tri etapy, zvládol aj prémiu a na druhom stúpaní na Col de Menté (9,3 km, 9,1%) sa z úniku odpojil. Na treťom kopci Col de Portet-d'Aspet (4,3 km, 9,6%) mal únik k dobru už iba niečo vyše minúty pred pelotónom, ktorý ťahali pretekári tímu Visma. Jazdci na čele si polepšili na následnom zjazde a takmer 50 km dlhej rovine pred stúpaním na Col d'Agnes (10 km, 8,2%). Náskok úniku narástol takmer na štyri minúty aj zásluhou toho, že v skupine útočila Bora. Na kopci sa únik potrhal a na vrchole bol prvý Laurens de Plus pred Richardom Carapazom, Enricom Masom a Hindleym. Na zjazde sa k nim pripojil ešte Tobias Johannessen a táto pätica zostala v úniku ako posledná, keďže pelotón, v ktorom bolo už len okolo 15 pretekárov, ostatných pohltil. Kvinteto prišlo pokope aj pod záverečné stúpanie, no už len s náskokom 2:30 min na skupinu favoritov.

Desať km pred cieľom zostali vpredu len Carapaz, Mas a Hindley, ktorí mali pred balíkom už len 50 sekúnd. V skupine favoritov udával obrovské tempo Matteo Jorgenson z Vismy, ktorému nestačili Santiago Buitrago (Bahrajn-Victorious), Carlos Rodrigez (Ineos), Giulio Ciccone (Lidl-Trek) ani Derek Gee (Izrael-Premier Tech). Desať km pred páskou predviedol silný útok Vingegaard, Pogačar zostal nalepený na jeho zadnom kolese, ale odpadol už aj Evenepoel. Opäť to tak bol duel víťazov posledných štyroch edícií pretekov. Onedlho dostihli Hindleyho a chvíľu na to aj Mas a Carapaza. Druhý menovaný s nim dokázal držať krok iba chvíľu a tak deväť km pred cieľom zostali na čele iba dvaja obrovskí rivali.

Vingegaard išiel prvý vo veľmi vysokom tempe a dúfal, že jeho súper sa časom zlomí. Pogačar však ani na chvíľu nezaváhal a 5,3 km pred cieľom predviedol triumfálny útok, na pár šliapnutí sa od súpera odpútal a po kilometri mal k dobru už 20 sekúnd. Do cieľa nakoniec prišiel s veľkým náskokom 1:08 minúty, ktorý môže byť rozhodujúci v boji o žltý dres.

výsledky 15. etapy (Loudenvielle - Plateau de Beille, 197,7 km):

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:13:55 h, 2. Jonas Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) +1:08 min, 3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-QuickStep) +2:51, 4. Mikel Landa (Šp./Soudal-QuickStep) +3:54, 5. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +4:43, 6. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +4:56, 7. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) +5:08, 8. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) rovnaký čas, 9. Richard Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) +5:41, 10. Felix Gall (Rak./Decathlon AG2R-La Mondiale) +5:57

celkové poradie:

1. Pogačar 61:56:24 h, 2. Vingegaard +3:09 min, 3. Evenepoel +5:19, 4. Almeida +10:54, 5. Landa +11:21, 6. Rodriguez +11:27, 7. Yates +13:38, 8. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +15:48, 9. Derek Gee (Kan./Izrael-Premier Tech) +16:12, 10. Santiago Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) +16:32
 

Vyberte región

mark